Global Chefs Challenge 2017
Členovia SZKC bojovali na celoeurópskom Kontinentálnom semifinále svetovej súťaže.
Pod taktovkou Kontinentálneho riaditeľa Svetovej organizácie kuchárskych asociácií – WACS Worldchefs a zároveň prezidenta Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky pána Bc. Miroslava KUBECA sa Hala 1 Výstaviska PVA EXPO PRAHA -Letňany v hlavnom meste Českej republiky premenila na miesto „ súboja “ najlepších Európskych kuchárov a cukrárov. V dňoch 6. – 8. októbra 2017 sa tu konalo Celoeurópske kontinentálne semifinálové kolo svetovej súťaže „ Glogal Chefs Challenge „ ktorú organizuje WACS. Do kuchárskeho súboja nastúpilo 34 najlepších kuchárov a cukrárov z Južnej, Severnej a Strednej Európy. Víťazi z každej časti Európy postúpili do finálového kola súťaže, ktoré sa bude konať v roku 2018 v malajzijskom Kuala Lumpur počas Svetového kongresu WACS. .Súťažili dvojčlenné juniorské a seniorské tímy v zložení: súťažiaci a pomocník .Aj Slovenský zväz kuchárov mal v súťaži svoje ohnivká. Farby Slovenska obhajovali : za juniorov Samuel Ladislav Veselský (Hotelová akadémia na Mikoviního ul, 1 v Bratislave) a Matej Granec (Penzión Ranč Šenkvice) a za seniorov Daniel Melicherik a Iveta Voleková z hotela Holiday Inn Trnava. Tímy mali za úlohu počas 3 hodín pripraviť 6 porcií trojchodového menu, (predjedlo, hlavný chod a dezert) servírovaného na tanieroch.. Na prípravu predjedla boli povinne určenými surovinami „morský vlk“ a „hrebenatka“ , na hlavný chod museli súťažiaci použiť teľaciu roštenka a fois gras . Dezert musel byť tvorený na 40% z čokolády + ovocie a omáčka.
Súťaž bola náročná a konkurencia silná. Bystrému oku 9 certifikovaných komisárov WACS z rôznych krajín sveta neušiel žiadny detail. Aj napriek tomu, že naši sa „neprebojovali do finále“, ďakujeme im za dôstojnú a vynikajúcu reprezentáciu Slovenska a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov